Załącznik
do
Uchwały Nr V/10/90
Rady Miejskiej w Starachowicach
z dnia 3 września 1990 r.
REGULAMIN
targowisk miejskich w Starachowicach
§ 1.
Targowiska miejskie stanowiąc mienie komunalne miasta zarządzane są przez Zarząd na
podstawie Uchwały Rady Miejskiej.
§ 2.
W mieście Starachowice miejscami handlowymi zwanymi dalej targowiskami są place
zlokalizowane:
- plac targowy przy ul. Targowej
- plac targowy przy ul. Armii Krajowej
§ 3.
Prowadzenie targowisk powierza się Rejonowemu Przedsiębiorstwu Gospodarki Komunalnej
w Starachowicach.
§ 4.
Handel na w/w placach targowych może odbywać się codziennie do godz. 19-tej za wyjątkiem
dni świątecznych.
§ 5.
- Do prowadzenia działalności handlowej na placach targowych uprawnione są osoby fizyczne,
osoby prawne oraz inne jednostki organizacyjne, które posiadają prawo do prowadzenia tego
rodzaju działalności, wynikające ze stosownych przepisów ustawowych.
- Warunkiem prowadzenia działalności handlowej w ramach targowisk miejskich są:
- dokonanie opłaty targowej zgodnie z obowiązującą uchwałą (uwidocznioną
na tablicy ogłoszeń),
- oznakowanie stanowiska sprzedaży imieniem i nazwiskiem, adresem lub firmą.
§ 6.
- Na targowiskach zabrania się sprzedaży następujących artykułów:
- napojów alkoholowych,
- nafty, benzyny, spirytusu (denaturatu) skażonego, trucizn, środków leczniczych,
- kamieni i metali szlachetnych,
- zagranicznych banknotów i monet,
- papierów wartościowych,
- broni, amunicji, materiałów oraz artykułów pirotechnicznych i wybuchowych,
- przedmiotów ekwipunku wojskowego,
- dziczyzny,
- przetworów mięsnych z wyłaczeniem konserw w puszkach,
- drobiu,
- tłuszczów zwierzęcych i roślinnych,
- diabetycznych środków spożywczych,
- innych artykułów, których sprzedaż jest zabroniona na podstawie odrębnych przepisów.
§ 7.
- Sprzedaż mięsa może odbywać się tylko w miejscach do tego wyznaczonych do godziny 12-tej,
chyba że sprzedający zapewni odpowiednie schładzanie mięsa, kontrolowane przez
Państwowego Terenowego Inspektora Sanitarnego.
- sprzedawca obowiązany jest posiadać odpowiednie świadectwo badania zwierząt rzeźnych
i mięsa oraz oznaczenie mięsa badaniem kontrolnym "Kontrola San-Wet" w miejscu sprzedaży.
- Sprzedaż ryb, tłuszczów zwierzęcych i roślinnych może być prowadzona po spełnieniu
wymogów sanitarnych, określonych przez Państwowego Terenowego Inspektora Sanitarnego.
§ 8.
Sprzedający zobowiązani są do:
- przestrzegania regulaminu targowisk, przepisów przeciwpożarowych, higieniczno-sanitarnych
i weterynaryjnych,
- używanie obowiązujących w obrocie miar, tj. metr, kilogram, litr i ich pochodne
(aktualną legalizację narzędzi pomiarowych),
- do pakowania środków spożywczych powinien być używany papier czysty, nie zadrukowany
i dopuszczony przez Państwowy Zakład Higieny do kontaktu z żywnością.
§ 9.
Sprzedaż towaru co do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, że jest on szkodliwy dla
zdrowia, pochodzi z kradzieży lub innego nielegalnego źródła nabycia, będzie wstrzymana
przez Kierownika targowicy, który obowiązany jest powiadomić:
- Państwowego Terenowego Inspektora Sanitarnego,
- Weterynaryjnego Inspektora Sanitarnego,
- Rejonową Komendę Policji w Starachowicach.
§ 10.
Kierownik targowicy zobowiązany jest do:
- sprawowania bezpośredniego nadzoru nad targowiskiem przy pomocy podległych pracowników,
- udostępnienia na życzenie książki skarg i wniosków,
- wyznaczania miejsc sprzedaży zgodnie z przeznaczeniem,
- doprowadzenia do porządku i czystości w ciągu dwóch godzin od zakończenia sprzedaży.
§ 11.
Winni naruszenia przepisów niniejszego regulaminu podlegają karze, zgodnie z obowiązującymi
w tym zakresie przepisami.
§ 12.
Regulamin wchodzi w życie z dniem powzięcia.