Załącznik
do

Uchwały Nr V/10/90
Rady Miejskiej w Starachowicach
z dnia 3 września 1990 r.

REGULAMIN

targowisk miejskich w Starachowicach

§ 1.

Targowiska miejskie stanowiąc mienie komunalne miasta zarządzane są przez Zarząd na podstawie Uchwały Rady Miejskiej.

§ 2.

W mieście Starachowice miejscami handlowymi zwanymi dalej targowiskami są place zlokalizowane:

  1. plac targowy przy ul. Targowej
  2. plac targowy przy ul. Armii Krajowej

§ 3.

Prowadzenie targowisk powierza się Rejonowemu Przedsiębiorstwu Gospodarki Komunalnej w Starachowicach.

§ 4.

Handel na w/w placach targowych może odbywać się codziennie do godz. 19-tej za wyjątkiem dni świątecznych.

§ 5.

  1. Do prowadzenia działalności handlowej na placach targowych uprawnione są osoby fizyczne, osoby prawne oraz inne jednostki organizacyjne, które posiadają prawo do prowadzenia tego rodzaju działalności, wynikające ze stosownych przepisów ustawowych.
  2. Warunkiem prowadzenia działalności handlowej w ramach targowisk miejskich są:
    1. dokonanie opłaty targowej zgodnie z obowiązującą uchwałą (uwidocznioną na tablicy ogłoszeń),
    2. oznakowanie stanowiska sprzedaży imieniem i nazwiskiem, adresem lub firmą.

§ 6.

  1. Na targowiskach zabrania się sprzedaży następujących artykułów:
    1. napojów alkoholowych,
    2. nafty, benzyny, spirytusu (denaturatu) skażonego, trucizn, środków leczniczych,
    3. kamieni i metali szlachetnych,
    4. zagranicznych banknotów i monet,
    5. papierów wartościowych,
    6. broni, amunicji, materiałów oraz artykułów pirotechnicznych i wybuchowych,
    7. przedmiotów ekwipunku wojskowego,
    8. dziczyzny,
    9. przetworów mięsnych z wyłaczeniem konserw w puszkach,
    10. drobiu,
    11. tłuszczów zwierzęcych i roślinnych,
    12. diabetycznych środków spożywczych,
    13. innych artykułów, których sprzedaż jest zabroniona na podstawie odrębnych przepisów.

§ 7.

  1. Sprzedaż mięsa może odbywać się tylko w miejscach do tego wyznaczonych do godziny 12-tej, chyba że sprzedający zapewni odpowiednie schładzanie mięsa, kontrolowane przez Państwowego Terenowego Inspektora Sanitarnego.
    1. sprzedawca obowiązany jest posiadać odpowiednie świadectwo badania zwierząt rzeźnych i mięsa oraz oznaczenie mięsa badaniem kontrolnym "Kontrola San-Wet" w miejscu sprzedaży.
  2. Sprzedaż ryb, tłuszczów zwierzęcych i roślinnych może być prowadzona po spełnieniu wymogów sanitarnych, określonych przez Państwowego Terenowego Inspektora Sanitarnego.

§ 8.

Sprzedający zobowiązani są do:

  1. przestrzegania regulaminu targowisk, przepisów przeciwpożarowych, higieniczno-sanitarnych i weterynaryjnych,
  2. używanie obowiązujących w obrocie miar, tj. metr, kilogram, litr i ich pochodne (aktualną legalizację narzędzi pomiarowych),
  3. do pakowania środków spożywczych powinien być używany papier czysty, nie zadrukowany i dopuszczony przez Państwowy Zakład Higieny do kontaktu z żywnością.

§ 9.

Sprzedaż towaru co do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, że jest on szkodliwy dla zdrowia, pochodzi z kradzieży lub innego nielegalnego źródła nabycia, będzie wstrzymana przez Kierownika targowicy, który obowiązany jest powiadomić:

  1. Państwowego Terenowego Inspektora Sanitarnego,
  2. Weterynaryjnego Inspektora Sanitarnego,
  3. Rejonową Komendę Policji w Starachowicach.

§ 10.

Kierownik targowicy zobowiązany jest do:

  1. sprawowania bezpośredniego nadzoru nad targowiskiem przy pomocy podległych pracowników,
  2. udostępnienia na życzenie książki skarg i wniosków,
  3. wyznaczania miejsc sprzedaży zgodnie z przeznaczeniem,
  4. doprowadzenia do porządku i czystości w ciągu dwóch godzin od zakończenia sprzedaży.

§ 11.

Winni naruszenia przepisów niniejszego regulaminu podlegają karze, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami.

§ 12.

Regulamin wchodzi w życie z dniem powzięcia.